Ciasteczka marchewkowe z serkiem kremowym Arla Natural

Ciasteczka marchewkowe z serkiem kremowym Arla Natural

 

Składniki (4 porcje)
255 g brązowego cukru
255 g cukru
200 g masła Lurpak®
2 jajka
5 g miodu
2 g ekstraktu waniliowego
200 g mąki
3 g drożdży
3 g sody oczyszczonej
2 g soli
4 g cynamonu
2 g gałki muszkatołowej

Nadzienie
2 g startej marchewki
200 g serka do smarowania Arla Natural
200 g cukru pudru
250 g masła Lurpak®

Czas przygotowania
30 minut
Stopień trudności
średni

Wskazówki i porady
Zetrzyj marchewki na tarce z drobnymi oczkami, aby równomiernie połączyły się z ciastem.
Po starciu marchewek umieść je w durszlaku i delikatnie odciśnij, aby usunąć nadmiar wilgoci. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt rzadkie, a ciasteczka nie staną się ciężkie. Możesz poeksperymentować z różnymi rozmiarami ciastek, używając gałki do lodów lub dostosowując wielkość porcji rękami.

Sposób przygotowania
Ciasteczka marchewkowe szefa kuchni Maria Sandovala z serkiem Arla Natural to smaczny i kreatywny sposób na rozkoszowanie się klasycznym smakiem ciasta marchewkowego w bardziej poręcznej formie. Są nie tylko pyszne, ale także i zdrowe. Marchewki stanowią znane źródło witamin i przeciwutleniaczy, co czyni te ciasteczka zarówno atrakcyjną, jak i pożywną przekąską. Ponadto nasz serek Arla Natural jest wytwarzany z wyselekcjonowanych składników i bez sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu.

Przepis krok po kroku

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. 
  2. W misce wymieszaj cukier i masło Lurpak®. 
  3. Dodaj jajka i łyżeczkę miodu i ubijaj, aż masa będzie gładka i puszysta. 
  4. Dodaj mąkę z sodą oczyszczoną, wanilią, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. 
  5. Teraz dodaj marchewki i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aż masa stwardnieje. 
  6. Nabierz łyżkę masy i uformuj z niej kulkę. 
  7. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Wstaw do piekarnika i piecz około 12–15 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru. 
  9. Pozostaw na kratce do ostygnięcia. 
  10. Ubij serek Arla Natural i masło Lurpak® na gładką masę.
  11.  Dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  12. Gdy ciasteczka ostygną, rozsmaruj odrobinę nadzienia na spodzie jednego z nich i przykryj drugim ciastkiem. 
  13. Powtórz czynność z pozostałymi ciasteczkami. Chcesz zamienić je w lody? Włóż ciasteczka do zamrażarki i ciesz się chłodną przekąską!