Jajecznica strapatsada to wyśmienite letnie danie pachnące Grecją! Prezentujemy przepis od Argyro Barbarigou.
Składniki (3 porcje)
1/2 posiekanej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 papryki
4 dojrzałe pomidory
6 jajek
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Do dekoracji
Trochę serka kremowego Arla Natural
Sposób przygotowania
- Umyj paprykę, usuń z niej nasiona, a następnie drobno ją pokrój.
- Zdejmij skórkę z pomidorów i drobno je posiekaj. Jeśli pomidory mają cienką skórkę, możesz ją zostawić.
- Postaw patelnię na ogniu i wrzuć na nią pomidory – bez tłuszczu.
- Smaż na średnim ogniu, aż cały sok się wchłonie, a patelnia będzie sucha. Zajmie to około 10 minut, w zależności od tego, jak soczyste są pomidory.
- Gdy pomidory będą całkowicie suche, dodaj oliwę, cebulę i paprykę. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
- Umieść jajka w misce i wymieszaj je delikatnie widelcem (nie roztrzepuj ich jak do omletu).
- Wlej je na patelnię z sosem.
- Zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu, aż jajka zaczną powoli zastygać.
- Nie smaż strapatsady zbyt długo, bo wyjdzie zbyt sucha.
- Podawaj strapatsadę na talerzu lub na kromkach chleba tostowego, udekorowaną świeżym serkiem kremowym.