Strapatsada (Jajecznica po grecku)

Strapatsada (Jajecznica po grecku)

 

Jajecznica strapatsada to wyśmienite letnie danie pachnące Grecją! Prezentujemy przepis od Argyro Barbarigou.

Składniki (3 porcje)
1/2 posiekanej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 papryki
4 dojrzałe pomidory
6 jajek
Sól
Świeżo zmielony pieprz

Do dekoracji
Trochę serka kremowego Arla Natural

Sposób przygotowania

  1. Umyj paprykę, usuń z niej nasiona, a następnie drobno ją pokrój.
  2. Zdejmij skórkę z pomidorów i drobno je posiekaj. Jeśli pomidory mają cienką skórkę, możesz ją zostawić.
  3. Postaw patelnię na ogniu i wrzuć na nią pomidory – bez tłuszczu. 
  4. Smaż na średnim ogniu, aż cały sok się wchłonie, a patelnia będzie sucha. Zajmie to około 10 minut, w zależności od tego, jak soczyste są pomidory.
  5. Gdy pomidory będą całkowicie suche, dodaj oliwę, cebulę i paprykę. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  6. Umieść jajka w misce i wymieszaj je delikatnie widelcem (nie roztrzepuj ich jak do omletu).
  7. Wlej je na patelnię z sosem.
  8. Zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu, aż jajka zaczną powoli zastygać.
  9. Nie smaż strapatsady zbyt długo, bo wyjdzie zbyt sucha.
  10. Podawaj strapatsadę na talerzu lub na kromkach chleba tostowego, udekorowaną świeżym serkiem kremowym.