Buraczkowy humus, zielona papryka i ogórki

Buraczkowy humus, zielona papryka i ogórki

15 min
Jak ucieszyć podniebienie w jesienny dzień? Mamy na to prosty przepis! Zdradzamy, jak zrobić pyszny humus z pieczonymi buraczkami i serem Apetina!
https://www.arla.pl/przepisy-/buraczkowy-humus/

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (ustaw pokrętło gazowe na 5).
  • Usuń gałązki i długie, wąskie części buraczków. Umyte buraczki wstaw do kuchenki mikrofalowej na 5 minut (pełna moc), aby zaczęły mięknąć. Przenieś je do pieca na ok. 40, aż całkiem zmiękną. Upieczone buraczki wyjmij z pieca i odstaw do ostygnięcia.
  • Grubo obrane buraczki połącz z pozostałymi składnikami w mikserze, pozostawiając nieco sera Apetina i ziaren ciecierzycy do dekoracji. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając w razie potrzeby nieco wody. Przypraw do smaku.
  • Gotowy dip udekoruj pozostałym serem Apetina i ziarnami ciecierzycy. Podawaj z wyborem grubo pokrojonych, surowych warzyw.
Zupa z resztek dipu
  • Pozostałości dipu wyłóż do małego rondla. Dodaj mniej więcej pół szklanki bulionu warzywnego. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu.
  • Jeżeli trzeba, dolej więcej bulionu. Aby danie wyglądało jeszcze apetyczniej, nie żałuj sera do dekoracji. Posyp dip kostkami sera Apetina, a także ziarnami oraz świeżymi ziołami.
  • Podawaj bardzo gorącą.

Składniki

Średniej wielkości buraki
2
(0,5 puszki) ciecierzyce osączonej i wypłukanej
200 g
Tahini
2 łyżeczki
Soja
1 łyżeczka
50 g
Soku z cytryna
1 łyżka
Sól i pieprz du smaku
Na zupę:
Miseczka pozostałego humus z buraczków
1
Mieszanka ziarno
Twist
Podstawowy przepis na dip, z którego resztek można dodatkowo przyrządzić pyszną zupę.
Porcja
Humus podawaj z krakersami, chipsami i świeżymi warzywami lub smaruj nim kanapki.