Frytki z batatów z dodatkiem białego sera, awokado i czarnej fasoli
  • Arla
  • Przepisy
  • Frytki z batatów z dodatkiem białego sera, awokado i czarnej fasoli

Frytki z batatów z dodatkiem białego sera, awokado i czarnej fasoli

40 min
Znudziły Ci się klasyczne frytki? Faszerowane frytki z batatów z dodatkiem białego sera, awokado i czarnej fasoli będą strzałem w dziesiątkę!
https://www.arla.pl/przepisy-/faszerowane-frytki-z-batatow-z-awokado-czarn-fasol-sals-verde-i-serem-apetina-w-plastrze/

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C / 180°C z termoobiegiem / w piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 5.
  • Pokrój bataty na ósemki i umieść w żaroodpornej misce. Przykryj i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez pięć minut, a następnie przełóż je na papier kuchenny, aby uwolnić parę.
  • Po około pięciu minutach ułóż bataty na nieprzywierającej blasze do pieczenia i skrop olejem. Piecz w piekarniku przez 20–25 minut lub do momentu, gdy krawędzie lekko się przypieką.
  • W międzyczasie przygotuj salsę verde. Miksuj wszystkie składnik w małym robocie kuchennym, aż otrzymasz gładką pastę. Odstaw na później.
  • Po upieczeniu batatów ułóż na nich czarną fasolę i plasterki awokado, a następnie posyp plasterkami papryczki chilli i szczypiorkiem.
  • Na koniec skrop salsą verde i posyp rozdrobnionym serem Apetina® w Plastrze. Podawaj od razu.

Składniki

Na ósemki z batatów
Umytych batat
600 - 700 g
Olej
1 łyżka
Na salsę verde
Świeżej kolendry
10 g
Świeżej pietruszki
10 g
Świeżego oregano
10 g
Ząbka czosnek
½
Czerwony ocet winny
½ łyżeczka
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Kapar (opcjonalnie)
½ łyżka
Cukier
¼ łyżeczka
Soku z limonka
1 łyżeczka
Sól i pieprz do smaku
Na farsz
Gotowanej czarnej fasola, odsączonej i opłukanej
1 puszka
Awokado, obrane, wydrylowane i pokrojone na kawałki
1
Łagodna czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki (opcjonalnie)
1
Szczypiorki, grubo posiekanych
10 gałązki
150 g