Imprezowe roladki z ogórka

Imprezowe roladki z ogórka

15 min
Pomysł na świeże i chrupiące roladki z ogórka w stylu greckim? Żaden problem! Odkryj nasz przepis na ciekawą, imprezową przystawkę.
https://www.arla.pl/przepisy-/imprezowe-roladki-z-ogorka/

Instrukcje

  • Pokrój ogórek wzdłuż na cieniutkie plastry za pomocą obieraczki lub siekaczki. Plastry układaj na ręczniku papierowym i zostaw je tam na czas przygotowywania nadzienia. Pokrusz ser Apetina do miski.
  • Oliwki wydryluj i drobno posiekaj. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Obierz listki mięty z łodyżek i drobno je posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny, potrzebne będzie około 15 ml. Dodaj oliwki, chili, miętę i sok z cytryny do sera, delikatnie wymieszaj.
  • Przypraw czarnym pieprzem do smaku. Wyłóż czubatą łyżeczkę nadzienia na koniec każdego plastra ogórka, zwiń plastry i zepnij wykałaczką. Włóż do lodówki na ok. 1–2 godziny.

Składniki

200 g
Jogurtu greckiego
60 ml
Ogórki
2
Oliwek kalamata
6
Mięty marokańskiej
5 łodyżek
sok z cytryny
1 łyżka
Stołowa świeżo posiekanej chili
½ łyżeczka
Czarny pieprz
Twist
Słonawy ser Apetina wzbogaci swój smak za sprawą pozostałych składników, a zarazem zrównoważy wyraziste smaki chili, mięty i cytryny, sprawiając, że całość będzie harmonijna i świeża.
Porcja
Tę przystawkę w sam raz na lato podawaj z kawałkami opiekanej francuskiej bagietki.