Indyjski dal

Indyjski dal

30 min
Chcesz wiedzieć, jak przygotować smakowity indyjski dal? Nasz przepis pozwoli Ci odkryć tajniki tej aromatycznej potrawy. Poznaj szczegóły tutaj!
https://www.arla.pl/przepisy-/indyjski-dal/

Instrukcje

  • Podgrzej trochę oleju na dużej patelni.
  • Dodaj cebulę i świeże chilli, przesmaż przez minutę lub dwie, dodaj czosnek i cały czas mieszaj. Dodaj pomidory z puszki, soczewicę, daktyle i przyprawy i mieszaj przez kilka minut. Dodaj wody i soli i doprowadź całość do wrzenia.
  • Przykryj, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Kiedy będzie miękkie, dodaj mleko kokosowe i szpinak i mieszaj przez kilka minut. Dopraw do smaku.

Składniki

Czerwonej soczewicy
300 ml
Duże cebule - pokrojone
2
Ząbki czosnku
4
Świeże czerwone papryczki chilli
2
Pomidor
1 puszka
Świeżego szpinaku
100 g
Suszonych daty - drobno pokrojonych
6
Mleka kokosowego
100 ml
Wody
700 ml
Kminu rzymskiego
2 łyżeczki
Kurkuma
1 łyżeczka
Cynamon
½ łyżeczka
Oleje
2 łyżki
Sole
2 łyżeczki
Twist
Dal można urozmaicić właściwie wszystkim, choćby kawałkami kurczaka czy odrobiną crème fraîche.
Porcja
Podawaj z pokruszonym białym serem i ciepłym pieczywem.