Jesienna pizza

Jesienna pizza

2 h 25 min
Przełam rutynę i wypróbuj jesienną wersję pizzy z dynią piżmową, grzybami i sosem z białego sera.
https://www.arla.pl/przepisy-/jesienna-pizza/

Instrukcje

  • Połącz drożdże i wodę w dużym naczyniu, Dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek do suchych składników i mieszaj za pomocą miksera na niskich obrotach przez 4 minuty.
  • Następnie zwiększ obroty do średnio wysokich i miksuj jeszcze przez 7 minut. Ciasto odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość (przez ok. 1-1,5 godz.). Spłaszcz ciasto i rozwałkuj 4 cienkie pizze.
  • Ugnieć biały ser. Wymieszaj go z mlekiem, suszonym lub startym czosnkiem i oliwą z oliwek. Powstałym sosem dokładnie posmaruj każdy płat pizzy. Na cieście rozłóż kawałki dyni, grzyby shiitake i salami.
  • Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 275-300°C i piecz ok. 4-5 minut. Przed podaniem dopraw ziołami i czarnym pieprzem.

Składniki

Mąki żytniej
225 g
Mąki pszenne
175 g
Drożdże
15 g
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Wody
250 ml
Cukier
½ łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
400 g
Oliwy z oliwek
4 łyżki
Mleka
6 łyżki
Ząbek czosnek
1
Dyni piżmowej
120 g
Grzyby
120 g
Salami (kiełbasy w stylu chorizo)
150 g
Rozmarynu
10 g
Świeże bazylie
10 g
Czarny pieprz
Twist
Biały ser dodaje bogatego, serowego smaku, który znakomicie. Sprawdza się znakomicie jako baza do sosu do pizzy, zastępując w ten sposób tradycyjny sos pomidorowy.
Porcja
Zioła dodawaj tuż przed podaniem, aby były świeże i nie straciły aromatu.