Pomidorowa tarta z serem Apetina i tymiankiem
  • Arla
  • Przepisy
  • Pomidorowa tarta z serem Apetina i tymiankiem

Pomidorowa tarta z serem Apetina i tymiankiem

1 h
Zobacz, jak zrobić tartę z pomidorami, serem Apetina oraz tymiankiem. Danie jest łatwe w przygotowaniu. Sięgnij po nasz prosty przepis.
https://www.arla.pl/przepisy-/pomidorowa-tarta-z-serem-apetina-i-tymiankiem/

Instrukcje

  • Będziesz potrzebować okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • Na małej patelni rozgrzej ocet balsamiczny i cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło, połowę posiekanego tymianku i mieszaj, aż masło się rozpuści. Następnie wlej tak przygotowaną mieszaninę do naczynia żaroodpornego tak, aby dokładnie pokryła całe dno.
  • Dodaj pomidorki, upewniając się, że równomiernie pokrywają dno.
  • Delikatnie oprósz powierzchnię stolnicy mąką i rozwałkuj tartę do momentu, aż powstały w ten sposób płat będzie o 2 cm większy niż naczynie żaroodporne. Przykryj umieszczone w naczyniu pomidorki tartą i za pomocą ostrego małego noża odetnij nadmiar tarty. Następnie brzegi tarty wepchnij delikatnie po bokach naczynia, aby przykryło pomidorki.
  • Umieścić w piekarniku na 30 -35 minut lub do momentu, aż tarta będzie upieczona i złocista.
  • Wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw na 5 minut. Następnie wyłóż tartę na dużą blachę do pieczenia. Posyp kawałkami sera Apetina w Bloczku, pozostałym tymiankiem i dopraw do smaku czarnym pieprzem.
  • Blachę włóż z powrotem do piekarnika. Po 5 minutach wyjmij i podawaj.

Składniki

Ocet balsamiczny
1 łyżka
Mieszanych żółtych i czerwonych pomidory koktajlowe
400 g
Cukry pudru
2 łyżki
Mąka żytnia do oprószenia stolnicy
Niesolonego masła Lurpak®
25 g
ciasta francuskie
500 g
Świeżych, grubo posiekanych liści tymianki
4 łyżki
200 g