Wyśmienity sernik z jagodami i migdałowym spodem
  • Arla
  • Przepisy
  • Wyśmienity sernik z jagodami i migdałowym spodem

Wyśmienity sernik z jagodami i migdałowym spodem

30 min
Zaskocz znajomych cudownie pachnącym, świeżym sernikiem.
https://www.arla.pl/przepisy-/sernik/

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą blendera pokrusz migdały, a następnie dodaj do nich ciastka. Miksuj aż do rozdrobnienia wszystkich składników. Rozpuść masło, a następnie wymieszaj je z migdałami i ciastkami. Tak powstałe ciasto wyłóż na spód tortownicy i włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
  • Wymieszaj ser Apetina Classic w kostkach w zalewie solankowej ze śmietaną. Dodaj serek kremowy naturalny Apetina i wymieszaj. Dodaj jaja, skórkę startą z połowy cytryny i sok z cytryny, a następnie zmiksuj składniki. Dodaj cukier i mąkę, zmiksuj. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i wylej na niego masę serową. Włóż sernik na 20–25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika włóż sernik do lodówki na około 2 godziny.
  • Wierzch ciasta udekoruj jagodami.
Porady

Kluczem do jedwabiście delikatnego sernika jest gładkie ciasto. Aby to osiągnąć, przed rozpoczęciem pieczenia upewnij się, że serek śmietankowy i jajka osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu składniki dokładnie się wymieszają i powstanie idealnie kremowy sernik bez grudek.

Składniki

200 g
200 g
Migdały
50 g
Ciastka digestive (ok. 150 g)
10
Masła
75 g
Śmietany kremówki (38% tłuszczu)
150 ml
Jajka
2
Cytryna
skórka z ½
Cytryna
sok z ½
Cukierków
200 g
Stołowe mąki
4 łyżki
Jagody
150 g
Twist
Ser Apetina Classic w kostkach w zalewie solankowej łagodzi słodki smak deseru za sprawą swojego lekko słonawego smaku.
Porcja
Sernik podawaj schłodzony, ponieważ niska temperatura sprawi, że zarówno spód, jak i masa serowa będą bardziej kruche.