Zupa z buraczków z kleksem śmietankowym

Zupa z buraczków z kleksem śmietankowym

50 min
Mamy idealną propozycję na jesienne chłody! Oto pyszna zupa z buraczków z kleksem kremowej fety. To dzięki niej potrawa zyskuje słonawy posmak.
https://www.arla.pl/przepisy-/zupa-z-buraczkow-z-kleksem-mietankowym/

Instrukcje

  • Opłucz buraczki i zawiń każdy z nich w folię aluminiową. Piecz je w temperaturze 180°C przez 40 minut lub do momentu, w którym zmiękną. Odstaw do ostudzenia. Na dużej patelni przesmaż posiekane szalotki na średnim ogniu, aż się zeszklą i lekko przyrumienią. Do cebulek dodaj bulion i zagotuj. Zdejmij z ognia. Obierz buraczki. Włóż je do naczynia blendera. Dodaj do nich bulion, cebulę, śmietanę i sok z cytryny. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Połącz śmietanę ze śmietankowym serem Apetina Classic w bloczku, aż masa zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Zupę z buraczków podawaj z kleksem kremowej fety. Udekoruj grubo posiekaną pietruszką.

Składniki

Zupa z buraczków:
Opłukanych i nieobranych buraki
6
Szalotki
6
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Bulionu drobiowego lub warzywnego
1½ l
Cytryna
sok z ½
Śmietany
2 łyżki
Sól i pieprz
Świeża pietruszka
Kremowy kleks do dekoracji:
Śmietany
100 ml
100 g
Twist
Możesz dodać nieco imbiru, jeżeli lubisz ten smak!
Porcja
Podawaj ze świeżym pieczywem.