Nabiał jest częścią zdrowej i zrównoważonej diety ze względu na ilość składników odżywczych. I tak jak w przypadku całej produkcji żywności – wytwarzanie go wiąże się z emisją dwutlenku węgla.
Jako jedna z największych na świecie firm oferujących produkty mleczne mamy wielką odpowiedzialność, a jednocześnie wielką szansę, by wprowadzić prawdziwe zmiany.
Od 1990 r. rolnicy Arli zredukowali emisję CO2e na kilogram mleka o 23%. Nasze najnowsze dane zebrane w programie Climate Check pokazują, że gospodarstwa, które z nami współpracują, są jednymi z najbardziej efektywnych pod względem pozytywnego wpływu na środowisko. Utrzymują się one w czołówce producentów mleka na świecie, emitując 1,15 kg dwutlenku węgla na kilogram mleka.
Ale to dopiero początek. Liczba ta to nie tylko wynik, lecz także podstawa do tego, aby mierzyć wyżej.
Z pomocą narzędzia Climate Check nasi rolnicy mają teraz jasny plan, w jaki sposób mogą potroić tempo redukcji emisji CO2e w swoich gospodarstwach w ciągu dekady.
Dowiedz się więcej poniżej.